fredag 12 januari 2018

Vinterbild
Vintermotiv, sannolikt från Norrmalm  cirka 1900-1910.
Fotograf: Sven Nilsson. Bildkälla: Sundsvallsminnen
Det har varit en snörik månad, precis som januari ska vara. I dagarna för 100 år sedan planerades det för fullt för de nationella vinterspelen på skidor som skulle gå igång i mars. Snö fanns det gott om, men stans bästa skidbacke var i dåligt skick.
Den 7 januari 1918 bildades därför Föreningen för Sundsvalls skidbacke u p a. I stadgarnas första paragraf läser vi om "främjande av medlemmarnas ekonomiska intressen genom att, efter övertagande av den å Sundsvalls stads skog varande skidbacken å södra stadsberget, omhänderhava och vårda densamma samt upplåta densamma till begagnande av föreningar och enskilda personer..."
En skidbacke för backhoppning! Det var lite bråttom att få skidbacken på södra berget i skick inför tävlingarna i mars. 1200 andelsbevis i föreningen måste säljas för att finanisera ombyggnaden. Men Svenska skidförbundet köpte genast de 500 första andelarna och de övriga 700 andelarna såldes också snabbt så det vara bara att sätta igång. Redan i mitten av februari var skidbacken färdig.
//LN

Läs mer i webbportalen Sundsvallsminnen:
Föreningen Sundsvalls skidbacke u p a. Historik
Artiklar i Sundsvalls Tidning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Novemberväder

De heta sommardagarna vi fick uppleva känns avlägsna. Nu är dagarna mörka och det börjar bli kallt. Bilrutor skrapas energiskt om morgnarna ...