måndag 22 oktober 2018

Spanska sjukan 3

Under september tog influensan fart och det blev den månad då flest sjukdomsfall rapporterades till Hälsovårdsnämnden i Sundsvall, 727 st.

Behovet och vård och hjälp ökade dramatiskt, liksom hjälparbetet som bedrevs av stadens verksamheter och frivilliga organisationer som exempelvis Föreningen Kvinnors uppbåd och Röda korset.

I slutet av september hade ett provisoriskt sjukhus inrättats i det gamla epidemisjukhuset. För att hjälpa dem som låg sjuka i sina hem anställde Hälsovårdsnämnen dessutom två extra sjuksköterskor.

När sjukhuset sedan stängde den 21 december kunde de summera nästan tre månaders verksamhet med 83 sjuka som vårdats. Av dessa hade 17 avlidit.

I oktober rapporterades 420 fall av spanska sjukan till Hälsovårdsnämnden som dock var väl medvetna om att många sjukdomsfall inte rapporterades och att fler än så hade varit sjuka.

I Sundsvallsminnens databas finns flera artiklar om Spanska sjukans framfart. Du hittar dem enklast genom att söka på ”Spanska sjukan” i Dokumentsök.

//LN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Spanska sjukan 4

Veckorna kring årsskiftet brukar vara riktiga förkylnings- och influensatider. Årsskiftet 1918/1919 var inget undantag. Spanska sjukan hä...