måndag 20 augusti 2018

Spanska sjukan 1


Dags att åter blicka 100 år tillbaka i tiden. Det var en sommar och höst där sjukdom och död drabbade många, en orolig och för många sorglig tid.


Sommaren 1918 nådde oss den svåra och ibland också dödliga influensan med namnet Spanska sjukan. I juli rapporterades några sjukdomsfall till stadens Hälsovårdsnämnd och i augusti bröt sjukdomen ut ordentligt med 354 anmälningar. Men det var naturligtvis fler än så som var sjuka, alla sjukdomsfall rapporterades inte.


Hälsovårdsnämnden förstod allvaret i epidemin och ett intensivt arbete började för att informera allmänheten och begränsa spridningen. En av de första åtgärderna var att via stadens tidningar varna för deltagande i nöjestillställningar. En åtgärd som Hälsovårdsnämnden senare beskrev ”var av noll och intet värde”. Det verkade till och med ha varit fler än vanligt som roat sig på lokal. Men allmänheten krävde också kraftigare åtgärder och i slutet av augusti förbjöds offentliga nöjestillställningar av alla slag.


Det här var bara början och vi kommer att återvända till Spanska sjukan i kommande inlägg.

//LN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Spanska sjukan 4

Veckorna kring årsskiftet brukar vara riktiga förkylnings- och influensatider. Årsskiftet 1918/1919 var inget undantag. Spanska sjukan hä...